himmels-foto.nl


Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:


Klasse Foto's 7

AANDER > Klassefoto's
Hier zie je de muren van de drie klassen van vroeger die nog blijven staan maar ze zijn al wel bezig met de vloer. IJzervlechters zijn bezig met het vlechtwerk wat straks de vloer van de nieuwe lokalen moet worden... "Ut schiet al goe p d p Vrreldonk"... ik ben echt benieuwd hoe het er straks uit komt zien.
Ik heb een foto geknipt uit een stukje film van Rob Fritsen om te laten zien hoe het gaat worden en wat het in mijn tijd was. Dat bruine is het hekwerk zoals dat er stond toen ik naar school ging. Rechts waren de kerstboompjes wat bij ons "dun Bron zun dennekus" was. Ook heb ik de speelplaats aangegeven met onder de fietsenrek... van de Hemel stonden er bijna nooit fietsen want wij gingen te voet naar school zoals de meeste kinderen deden. Links voor de school lag het sportveldje. Boven de kantoortjes was de hoofdingang maar daar maakte niemand gebruik van. Dan zie je dat grijze deel, dat hebben ze pas gemaakt en ik geef alleen aan wat het was, wat het precies word weet ik ook niet. Ik heb vroeger drie onderwijzers gehad. In de 1ste klas en in de 4de mister van Kemenade. Dan de 2de en 3de het lokaal van juf de Vent en de 5de en 6de mister Rombouts. Je ziet wel dat er veel lokalen bij komen.
Dit is eigenlijk ook een klassefoto, dus plaats ik het hier... je ziet n.l. de klassen die helemaal leeg zijn maar toch nog in ons geheugen liggen... de achterwand die je ziet aan de speelplaatskant blijt nog staan maar de rest wordt nieuw gebouwd... Toch krijg ik 'n brok in mijn keel... Waar de machine staat was vroeger ons sportveldje... alles veranderd....
Eindelijk weer eens 'n echte schoolfoto van kinderen uit d'n Himmel. V.l.n.r.: Nellie, Henk en Mieke van Loon (88) en boven Coby van Loon (88), kinderen van Toon en Gerarda van Loon - Pijpers.
Dit deel van de Vorreldonkse school blijft volgens mij ook staan, kinderen die er ooit naar toe zijn gegaan kennen het rechter deel nog als de speelplaats die verhard was. Ik heb er goeie herinneringen aan,misschien de tijd bij juf de Vent niet zo maar daar waren ook wel ooit leuke dingen bij. In elke klas was trouwens vroeger wel wat.
Leo Gabriels stuurde me deze foto en even kreeg ik een brok in mijn keel. Natuurlijk, alles veranderd, zelfs de tijd veranderd maar dit had ik niet verwacht. Vroeger toen mijn zus van de Mariaschool over ging naar de R.K. Sint Henricusschool op Voordeldonk was het nog school. Ik ging er in 1951 tot 1957 ook naar toe, naar de school. In de volksmond "Vrreldonkse School" genoemd. Jaren later werd het basisschool Voordeldonk, maar het had nog de naam school in zich... en nu staat er een grote plaat vlakbij de school en wat gaat het worden? Tja: "Kindcentrum"..... (snik snik), onze school is weg. Gelukkig blijft er nog wel iets van vroeger over maar ik weet niet waar het heen moet. De Deken van Houtschool is al "het Talent" en nu weer een Kindcentrum... och het zal wel moeten, tijden veranderen... jammer dat ik er niet in mee kan gaan, maar ja, het zal toch moeten.Ik zal nu geregeld plaatjes laten zien van de afbraak en de vernieuwing van "onze" school op Voordeldonk. Het bovenste plaaje heb ik 'n paar jaar geleden gemaakt van de klas die er vlak na de opening is aangebouwd het vierde klaslokaal toen en het was de klas van juffrouw de Vent, dat zijn de vier rechter ramen. Links is wat heel veel later bij is gezet toen de school ik dacht drie lokalen bij kreeg. Onder is een foto van nu, gemaakt door mijn goeie maat Leo Gabriels en daar zie je dat het linkerdeel is afgebroken, dit deel blijft straks behouden, net als de voorkant, de hoofdingang met die grote deur en dat ronde opstapje, en de drie klaslokalen tussen de klas van juf de Vent en de hoofdingang in, maar daarover later meer. Dus zoals het vroeger begon met de hoofdingang, de drie klaslokalen en het vierde aangebouwde klaslokaal wat je hier ziet zullen denk ik behouden blijven. Met dank aan Leo.
Nu onze school op Voordeldonk word afgebroken staat ze bij mij weer in de belangstelling. Links zie je nog 'n deel van de school waar de kinderen van de vierde t/m de zesde klas naar binnen gingen en rechts de overdekte wc's tussen de ramen in zie je de deuren van de toiletten waar het in de winter steen en steen koud was. langs de wc was er rechts een grote amaille bak waar een fonteintje was met een druk ijzer... als je daar met je gezicht op hing en naar beneden drukte spoot het water in je mond. De ze weeg ben ik gaan kijken daar want later is dit alles dichtgebouwd maar nu wordt het helemaal plat gegooid. Maar daar kom ik nog wel op terug. Ik ga er deze week weer foto's maken.


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu